Habib Umar, Menangis

Contoh doa ibtihal dari Habib Umar bin Hafidz dari Yaman

Habib Umar Bergetar Saat Mengabarkan “Ikatan Dajjal Telah Lepas”

“Bacalah dan wajibkanlah bagi diri kamu membaca surah al-Kahfi sebelum tidur, sekiranya kamu tidak mampu untuk membaca kesemuanya, bacalah 10 ayat terawal dan terakhir surah tersebut. 8 orang ulama dari Yaman telah bermimpi bahwa ikatan dajjal telah dibuka oleh Allah di tempat kurungannya.”

Tubuh Habib Umar sangat bergetar ketika menyampaikan perkara ini.

Sesungguhnya Rasulullah sholallohu ‘alaihi wasallam begitu gelisah terhadap umat Baginda sehingga Rasulullah sholallohu ‘alaihi wasallam meminta kita berdoa dihindari dari fitnah dajjal di dalam solat dan di luar solat.

Rasulullah sholallohu ‘alaihi wasallam juga meminta kita semua berdoa agar tidak bertemu dengan saat ketibaan dajjal kerana pada saat itu hanya orang-orang yang kuat imannya sahaja mampu untuk menghindari fitnah dajjal.

Ya ALLAH, sesungguhnya aku berlindung denganMU dari azab Neraka, dan dari azab kubur, dan dari fitnah kehidupan dan kematian, dan dari kejahatan fitnah al-Masih ad-Dajjal.” (Muttafaqun `alaih)

Menghafal 10 ayat awal dari surah al-Kahfi.

“Barangsiapa yang menghafaz sepuluh ayat daripada awal surah al-kahfi, pasti terlindung daripada Dajjal.” (HR Muslim 809)

Membaca surah al-Kahfi pada setiap hari Jumaat.

“Barangsiapa membaca surah al-kahfi pada hari Jumaat, niscaya dirinya terpelihara hingga delapan hari, daripada segala fitnah yang melanda, dan jika keluar Dajjal sekalipun, dia akan terpelihara daripadanya.” (Al-Dhurr al-Manthur oleh al-Suyuti 5:355)

Menjauhkan diri dari berjumpa dengan Dajjal jika mengetahui Dajjal sudah keluar. Atau tinggal di Makkah atau Madinah kerana Dajjal tidak dapat memasuki 2 kota suci tersebut.

“Barang siapa mendengar ada Dajjal maka hendaklah ia bersembunyi darinya. DemiALLAH ada seseorang yang mendatanginya dan dia mengira bahawa ia beriman lantas dia mengikutinya kerana banyak syubhat atau kesamaran yang menyertainya.” (HR Ahmad, Abu Daud dan Hakim)

“Tidak ada suatu negeri pun yang tidak akan dimasuki Dajjal kecuali Makkah &Madinah.” (HR Bukhari)

Semoga ALLAH `Azza wa Jalla melindungi kita dari dan keluarga kita dari fitnah Dajjal dan memasukkan kita bersama golongan hamba-hamba yang diredhoiNYA, aamiin…

Sama-samalah kita saling berdoa supaya terus istiqomah dalam melakukan ibadah dan menegakkan agama Allah.

Semoga kita meninggal dalam keadaan husnul khotimah.

Sebarkan Kebaikan Sekarang
loading...

Ustadz M. Hasan Hasbullah

Ustadz M. Hasan Hasbullah has written 78 articles

pelayan ilmu asli keturunan madura yang lahir di jakarta tahun 1985,punya nama asli Muntahal A'la pernah menimba ilmu di pon-pes Al-Fatah temboro,karas magetan pimpinan K.H.Uzairon Thaifur Abdillah th.1997-2006 lalu melanjutkan kembali ke ma'had 'aly Az-Zein kp.pulekan ciampea Bogor pimpinan As-Syeikh Muhammad nuruddin Marbu Al-banjary Al-Makky th.2006-2010.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>